FAQ – Često postavljana pitanja

Problemi sa sajtom

Sajt ne radi. Šta da radim?

Ako postoji obaveštenje o tehničkom održavanju, molimo vas da sačekate malo. Ako vidite poruku da je sajt blokiran, koristite VPN, CENO ili TOR pregledač, ili dodatak frigate kako biste zaobišli blokadu. Ako nailazite na neku drugu grešku, pišite nam na info@antijob.net i ispitaćemo problem.

Ne mogu da objavim recenziju. Šta da radim?

Proverite da li vam je verzija pregledača zastarela — ako jeste, ažurirajte je. Ako problemi ostanu i nakon ažuriranja, pišite nam na info@antijob.net sa opisom situacije i priložite tekst svoje recenzije. Objavićemo je ručno i pokušaćemo da rešimo problem kako bismo uštedeli i vaše i naše vreme.

Napisao/la sam recenziju, ali nije objavljena.

Moderacija recenzija se radi ručno, tako da ponekad može potrajati i do nedelju dana. Ne objavljujemo pozitivne recenzije niti recenzije usluga. Ako je vaša recenzija reklama ili spam, neće biti objavljena. Ako ste sigurni da ste sve uradili ispravno, a recenzija ipak nije objavljena, pišite nam na info@antijob.net.

Postoji više drugih Antijob sajtova na internetu, ali su drugačiji. Zašto su se pojavili?

Sajtovi koji kopiraju naš ili imaju komercijalne ciljeve (pokušavaju da monetizuju tražen saobraćaj), ili ih prave kompanije koje su dobile negativne recenzije kod nas, kako bi narušile reputaciju projekta — na primer, nudeći uklanjanje recenzija za novac. Mi trenutno priznajemo samo tri domena: antijob.net, antijob.info, antijob.tf. Svi vode ka jednom servisu. Budite oprezni!

Zašto novi dizajn sajta i promene?! Sve je postalo nepoznato i neudobno, vratite staro!

Stari sajt je bio poznat i razumemo to, ali nemamo resurse za prelazni period. Novi format je napravljen radi bezbednosti, modernosti i daljeg aktivnog razvoja projekta. Ako imate poteškoća sa novim funkcijama, uvek smo spremni da pomognemo — pišite nam na info@antijob.net.

Napisao/la sam recenziju/komentar, ali je problem rešen i želim da ga obrišem. Šta da radim?

Na sajtu postoji lični nalog kojem možete pristupiti prijavom. U ličnom nalogu možete obrisati svoje recenzije i komentare. Ako je recenzija napisana pre ažuriranja sajta, pišite nam na info@antijob.net i proverićemo podatke. Ako je recenzija anonimna, pokušajte da se setite gde ste sačuvali jedinstveni ključ koji ste dobili prilikom kreiranja recenzije — to je najlakši način da potvrdite autorstvo.

Bezbednost

Moj poslodavac je saznao da sam ja autor recenzije. Da li ste prodavali informacije?

Ne dajemo nikakve informacije poslodavcima niti trećim licima. Autori recenzija treba da razumeju da je često moguće identifikovati nezadovoljne zaposlene, naročito ako je kolektiv mali. Bilo je slučajeva da je poslodavac hakovao imejl ili pregledač zaposlenog. Zato je najbolje pisati recenzije preko VPN-a, u incognito režimu pregledača (koji ne čuva istoriju), ne koristiti službeni imejl i postaviti jaku lozinku na lični imejl.

Poslodavac mi preti tužbama i policijom. Šta da radim?

Po našem iskustvu, u većini slučajeva te pretnje su neosnovane. Pravno je skoro nemoguće dokazati da ste vi autor recenzije, osim ako to sami ne priznate. Mi, sa svoje strane, ne otkrivamo nikakve vaše podatke. Tužbe zbog zaštite reputacije su skupe za poslodavca i ne sprečavaju pojavu novih recenzija. Zato mnogi radije zastrašuju zaposlene — što odražava suštinu večitog sukoba između radnika i poslodavca.

Podneta je prijava policiji / tužba zbog recenzije. Ako vas pitaju za podatke, hoćete li ih dati?

Ne. Čak i da nam pišu predsednik Putin ili Papa, možete biti sigurni da neće dobiti vaše podatke. Razlog je jednostavan: spoljašnji „zahtevač“ ne može znati da li mu šaljemo prave podatke. Zašto mu ne bismo poslali nasumični niz karaktera umesto imejla autora, ili IP adresu nekog TOR čvora?

Ostavio/la sam recenzije kod vas, ali su se pojavile i na drugim sajtovima. Da li ste ih delili sa mojim podacima?

Postoje sajtovi-kopije i vrlo je lako kopirati sadržaj sa bilo kog sajta. Međutim, mi nikada ne objavljujemo niti delimo vaše kontakte, tako da ih niko ne može dobiti od nas.

Neke recenzije sadrže imena i prezimena. Zašto ih ne uklanjate? Brinete li samo o svojoj anonimnosti?

Brinemo o anonimnosti autora. Anonimnost poslodavaca ili menadžmenta nas ne zanima. Javno razotkrivanje eksploatacije je prvi korak u borbi protiv nje.

Pitanja poslodavaca

Ja sam poslodavac. Kako da uklonim recenziju?

Ne uklanjamo recenzije, ali možete početi od poštovanja Zakona o radu.

Ako postoje negativne recenzije o svim poslodavcima, kako preduzeća uopšte treba da opstanu?

Preduzeća treba da postoje u drugačijem formatu. Eksploatacija radnika za sitniš, stroge hijerarhije i vlasnici koji izvlače profit — sve to treba da pripada prošlosti. Nama je uzor kooperativni ili cehovski sistem, gde svi zaposleni učestvuju u upravljanju i raspodeli profita. Postoje i drugi modeli sa prijatnijim stilom upravljanja, gde fokus nije na profitu već na udobnosti radnika. To neće potpuno ukloniti pritužbe, ali će ih sigurno smanjiti po broju i ozbiljnosti.

Etička pitanja

Objavljujete recenzije bez provere činjenica. Može li se verovati svemu što ljudi pišu?

Mi po difoltu verujemo radnicima više nego poslodavcima. To je naš politički stav. Takođe, verujemo u svest čitalaca — oni sami mogu proceniti argumente.

Radim u toj firmi i ono što piše u recenziji nije tačno. Zašto prolazi moderaciju?

Zato što se držimo pretpostavke krivice poslodavca. Radnik je, naročito u Rusiji gde je sindikalni pokret slab, ranjiva strana i mi pokušavamo da kompenzujemo tu nejednakost. To se može nazvati pozitivnom diskriminacijom po klasnoj osnovi.

Drugi resursi tvrde da se „Antijob“ promenio i sada prodaje informacije i uklanja recenzije. Da li je to tačno?

Mi uklanjamo recenzije iz razloga opisanih gore, ali „komercijalno uklanjanje“ nije među njima. Svakog ponedeljka, srede i petka više puta odgovaramo: „ne uklanjamo recenzije za novac“. Jedini način da se recenzija ukloni jeste da se ispune zahtevi autora.

Mi smo anonimni, teško je uticati na nas sudom ili policijom, pa je najlakši način za uvređene poslodavce da pokušaju da naruše našu reputaciju. Ako imate pitanja o uklanjanju konkretne recenzije, uvek smo spremni da objasnimo razloge.

Postoje reklame „uklanjamo recenzije sa antijob.net“, a neke recenzije zaista nestaju. Da li to znači da ipak uklanjate za novac?

Ne, ne uklanjamo recenzije za novac. Na društvenim mrežama povremeno objavljujemo ponude koje dobijamo (nekad i do 150.000 rubalja). Takav format je za nas neprihvatljiv i protivan našoj politici. Ali uklanjamo recenzije ako nam autor piše da je konflikt rešen (na primer, plata je isplaćena). Ponekad dobijamo i zahteve za uklanjanje od Roskomnadzora.

Zašto objavljujete razne članke i knjige, čak i o politici, kad je sajt o recenzijama?

Mi smo anarhisti i antikapitalisti, pa su razlozi za postojanje sajta politički. Recenzije su pojedinačne priče koje zajedno čine širu sliku klasnog sukoba. Kada stotine hiljada tekstova i komentara govore o obmani, nepoštovanju zaposlenih i zloupotrebi moći, teško je ostati van politike i ne razmišljati o eksploataciji, klasnim interesima i političkoj situaciji.

Komentari su puni uvreda, zašto ih ne moderirate?

Zato što nemamo resurse i ne smatramo to nužnim. Međutim, spremni smo da na zahtev moderiramo: rasističke, šovinističke, seksističke i homofobične izjave.

Ako znate za pitanje na koje bi trebalo da odgovorimo, pošaljite ga na info@antijob.net.

Vaša podrška nam je veoma važna

Kontaktirajte nas info@antijob.net