„Mreža solidarnosti“: Uputstva za poslodavca

Dragi vlasniče fabrika, novina i parobroda, kapetane industrije, efikasni inovativni menadžeru, pretendente na Forbes listu, kao i snažni vlasniče ili mali preduzetniče!
Danas je u vašu kancelariju ušla grupa skromno odevenih, neupadljivih ljudi i predala vam cedulju potpisanu sa „Mreža solidarnosti“. Cedulja nije bila na zvaničnom memorandumu i nije imala čak ni pečat! U njoj se navodi da zaposlenom — koga ste otpustili pre tri nedelje i već zaboravili — nije (u potpunosti) isplaćena plata.
Šta dođavola? Kako da shvatite šta se dešava?
Ovo nije nameštaljka konkurenata niti pokušaj preuzimanja vašeg biznisa. Naš zahtev treba shvatiti bukvalno. Neprijatnosti će prestati tačno onda kada radnik dobije novac koji mu pripada.
Mi od vas nećemo uzeti nikakav novac; nas, u principu, niko ne plaća. Da, zaista, mi smo „ideološki“. Mi smo anarhisti — zagovornici društvene jednakosti i javnog samoupravljanja. Samoorganizacija najamnih radnika radi zaštite sopstvenih interesa, po našem mišljenju, daje društvu iskustvo koje približava ostvarenje našeg ideala.
Neisplaćena plata radnika koji nam se obratio jeste tačka u kojoj se spisi Petra Kropotkina i Mihaila Bakunjina ukrštaju sa problemima vašeg biznisa.
Mi ne kršimo krivični zakon, ali imamo mnogo načina da vam nanesemo štetu bez vandalizma i fizičkog nasilja. Prikupljaćemo informacije o vašem poslovanju i objavljivati detalje koji vam nisu nimalo laskavi. Vaši klijenti i partneri dobiće pisma i pozive sa negativnim informacijama o vama. Naš sajt Antijob.net je dobro promovisan — ima oko milion posetilaca mesečno — i svaka informacija o vama objavljena tamo biće na vrhu rezultata pretrage na Google-u i Yandex-u. Biće piketa, deljenja letaka, transparenata itd. ispred vaših kancelarija, preduzeća i objekata. Problemi vašeg biznisa mogu postati tema interesovanja novinara. Možda ćemo pomoći vašim zaposlenima da organizuju štrajk.
Mi se ne bavimo sudskim procesima, ali možemo uputiti radnike koji nam se obrate kako da najefikasnije postupaju u pravnoj sferi.
Možete „da se pravite frajer“, „da ostanete pri svome“ i ne date radniku njegov novac. Ali istrošeni živci, dezorganizacija rada vaše kompanije, problemi sa klijentima i partnerima — sve to može vas lako koštati mnogo više od sume koju ste zadržali od otpuštenog radnika.
Mi po definiciji stojimo na strani radnika, a ne poslodavaca. Ali, naravno, ne možemo u 100% slučajeva tvrditi da je radnik koji nam se obratio u pravu, a ne vi. Ako je tako — iznesite svoju argumentaciju, svoju verziju konflikta sa radnikom i finansijske odnose. Ignorisanje pisma „Mreže solidarnosti“ nas nervira. Mi smo uporni i imamo dobro pamćenje. Imamo dovoljno duha da vam nanosimo štetu mesecima.
Sa najboljim proleterskim željama,
„Mreža solidarnosti“